ARHITECTURA SI ENERGIA SOLARA

Energia directa a soarelui poate avea multe si foarte diferite aplicatii in arhitectura. Acestea ar fi :
INCALZIREA CLADIRILOR. Atat sistemul pasiv, cat si cel activ, pot fi folosite pentru incalzirea spatiilor interne sau externe ale cladirilor. Se poate obtine o oarecare independenta fata de sistemele cu combustibili fosili.
RACIREA CLADIRILOR. Racirea prin intermediului soarelui poate fi realizata in mod mecanic, apeland la metodele reci de absorbtie. Sistemele reci de evaporare depind de vaporizarea apei prin scaderea temperaturii aerului, avand cele mai bune efecte in climatele uscate.
INCALZIREA APEI MENAJERE. Sisteme de colectare pot utiliza caldura soarelui pentru a oferi apa calda in scopuri menajere, pentru suplimentarea sistemelor de apa calda existente, sau pentru incalzirea bazinelor cu apa.
VENTILARE. Folosirea energiei solare pentru stimularea miscarilor aerului poate fi o metoda economica a ventilatiei pasive a cladirilor. Depinde de cotele relative de admisie si evacuare a curentilor. In acest fel se poate stimula racirea cladirilor vara.
ARHITECTURA SOLARA PROPRIU-ZISA. Casele trebuie concepute in asa fel incat sa constituie ele insele colectori solari in perioadele reci, sau sa ofere spatii racoroase in anotimpurile calde.
PEISAGISTICA SI SISTEMATIZAREA. Se refera la relatia constructiilor cu natura, clima, locul, tinand seama de energia solara. Fiecare pom, arbust sau deal, poate influenta cerintele termice ale cladirilor.
ILUMINATUL NATURAL. Reduce considerabil consumul energiei electrice in cladiri. Lumina de zi poate fi introdusa prin acoperis, pereti sau alte elemente, iar suprafetele exterioare reflectorizante pot mari intensitatea luminoasa in cladire.
GENERAREA PUTERII ELECTRICE. Celulele fotovoltaice, care transforma energia directa in electricitate, nu sunt inca folosite pe scara larga. Deocamdata, numai folosirea directa cu ajutorul concentratoarelor solare este economica si agreata pe scara larga.
INTRERUPEREA CURENTULUI. Lumina soarelui poate fi folosita pentru activarea unor fotocelule care controleaza aprinderea si stingerea unor dispozitive. Aceasta aplicatie este deja folosita frecvent la iluminatul strazilor, parcarilor si spatiilor exterioare ale cladirilor.

No Comments Yet.

Add New Comment