Modele de garduri pentru imprejmuirea casei tale
Scopul cel mai important al împrejmuirea terenului cu constructia aferenta este, desigur, protejarea sa de ochii curioși , de asigurare a intimitatii spatiului privat si de protectia intrarii strainilor fara acordul proprietarilor. Cu toate acestea, imprejmuirea terenului ar trebui sa tina cont si de unele ratiuni estetice si functionale, mai ales daca se afla in imediata vecinatate a unui drum public.
Alegerea unui gard care sa sa potriveasca cu arhitectura casei , cu functiunile de delimitare a terenului si de asigurare a intimitatii private , nu ar trebui sa constituie o problema avand in vedere varietatea de modele si material aparute in ultimul timp.
Conform legislatiei in vigoare, orice gard care delimiteaza o proprietate trebuie sa aiba autorizatie de constructie si, prin urmare, un proiect realizat de arhitect. De altfel, legislatia romaneasca prevede obtinerea unei autorizatii de constructie indiferent daca gardul are sau nu fundatie.
Exceptate de la lege sunt imprejmuirile pe care un proprietar doreste sa le faca in propria curte. De exemplu, un tarc pentru animale sau o imprejmuire a unei gradini. Gardurile din sarma sau din lemn destinate acestui scop, care nu au nevoie de fundatie si sunt usor de mutat, pot fi incadrate la amenajari si, prin urmare, nu necesita autorizatie.
Un prim criteriu dupa care trebuie sa te ghdiezi cand construiesti un gard este materialul din care il vei confectiona. De materialul folosit depinde atat rezistenta in timp, cat si bugetul necesar pentru aceasta constructie, dar si amenajarea ulterioara a curtii. Daca in timpul constructiei ai avut cel mai probabil garduri din plasa sudata, odata finalizata constructia, e cazul sa treci la varianta finala si mai rezistenta. Astfel ca, din multitudinea de modele disponibile , cu siguranta se regaseste si modelul de gard care sa corespunda criteriilor si preferintelor noastre.